Lõkkekalast lähemalt
Lõkkekalast lähemalt
Kas teadsid, et kala soovitatakse süüa lausa kolm korda nädalas, kuna sisaldab palju kasulikke toitaineid – rasvad, valgud, süsivesikud, vitamiinid, mineraalained. Ühte pikkade traditsioonidega kala valmistamise viisi nimetatakse Loimukala või Loimulohi. Otseses tõlkes lõkkekala või lõkkelõhe avatud tulel küpsetamist. Üha rohkem populaarsust koguv lõkkekala on tihti esindatud rahvarohketel laatadel ja jõuluturgudel. Selle valmistamine on huvitav, looduslähedane ja sobib ideaalselt koduaeda, suvilasse või seltskondlikuks õhtuks looduses.
Et taoliselt kala küpsetada vajad puidust plaati või planku, millele kinnitada eelnevalt maitsestatud filee. Reeglina kulub kala küpsemiseks 45-60 min aga palju oleneb kasutatava filee suurusest ja tule intensiivsusest. Küpsetusnurk on optimaalne, kus lähim leek ulatub kalast ca 15-20 cm kaugusele. Kuumuse kontrollimiseks proovi hoia kätt kala ja lõkke vahel 7-10 sekundit. Lõkke tegemiseks sobivad enamus kuivad lehtpuud, eriti lepp ja haab. Väldi okaspuid, sest need võivad anda kalale mõruda maitse.
Küpsetamiseks vajaliku laua saad tõesti meisterdada ise ning kala kinnitamiseks lauale leiad kindlasti erinevaid meetodeid, kuid reguleerimine on olulisel ebamugavam ja halvimal juhul võib kala küpsetamise ajal lõkkesse kukkuda. Kasutades spetsiaalselt valmistatud lõhelauda on kogu tegevus äärmiselt lihtne ja nauditav. Lõhelaua disain arvestab mitmete asjaoludega – kinnituslahendused, küpsetusnurga reguleerimine tule suhtes annavad mahlase ja maitsva tulemuse.
Kuidas kasutada?
Aseta maitsestatud filee lauale, paksem osa hoidiku suunas. Seejärel torka metallist klamber läbi filee laua otsas asuvasse avasse korralikult kinni. Suru klambri keskosa ja painuta suurema pinge saavutamiseks luud vastassuunas 90 kraadi. Pinguta klambri teine ots (konks) ümber laua serva. Kontrolli, et filee oleks alusele korralikult kinnitatud. Aseta lõhelaud metallist hoidikusse ja seejärel kinnita sobiva nurga all lõkkealusele küpsema.
Valmista ette lõkkease ja süüta lõke vähemalt 15-20 minutit enne küpsetamist, et lõke saavutaks õige temperatuuri ja piisavalt kõrge leegi. Pane lõhelaud sobiva küpsetusnurga alla ja fikseeri liblikmutritega. Vajadusel saad küpsetamise ajal kaldenurka täpselt ja liigsete pingutuseta muuta. Soovitame nurga reguleerimiseks kasutada kuumakindlaid kindaid.
Siinkohal tahame meelde tuletada tuleohutuse reegleid. Kuna tegemist on lahtise tulega siis jälgi väga täpselt kõiki ohutusnõudeid. Sageli põhjustab kodus grillimine või lõkke tegemine suuri tulekahjusid.
Grillimine
- Ka rõdu ja terrass on hoone osa! Ära seal grilli!
- Grill paiguta hoonest eemale võimalikult tasasele pinnale.
- Lahtise leegiga (puud) grilli hoonest vähemalt 5 m kaugusel.
- Söega grilli kasuta hoonest vähemalt 2 m kaugusel.
- Küttegaasil töötava grillseadme koha valikul juhindu kasutusjuhendist.
Lase grillil pärast kasutamist täielikult jahtuda. Kuum grill on tuleohtlik.
Lõkke tegemine
- Lõket tee mittesüttival pinnal, puhasta lõkkekoha ümbrus vähemalt 0,5 m raadiuses. Piira kivide või pinnasevalliga.
- Alla ühe meetrine lõke peab paiknema vähemalt 8 m kaugusel hoonetest.
- Üle ühe meetrine lõke peab paiknema vähemalt 15 m kaugusel hoonetest ja 20 m metsast.
- Ära tee tuulise ilmaga lõket!
- Ära jäta lõket järelvalveta ja hoia käepärast ämber veega või tulekustuti.
- Lase lõkkel täielikult ära põleda või kustuta veega.
- Kulu põletamine on keelatud!
Lõkke tegemine metsas
- Metsas tohib lõket teha selleks ette valmistatud ning tähistatud kohtades.
- Lõkke tegemisel tasub kindlasti eelistada kattega lõkkekohti, sest soojal ja kuival suvepäeval on tuli metsas väga kiire levima.
- Suure tuleohuga ajal on keelatud metsas lõkke tegemine, grillseadme kasutamine ja suitsetamine. Keeld kehtib ka RMK lõkkeplatsidel.
Allikas: Lõkkekala