Säilita talveks vitamiine

Säilita talveks vitamiine

Meie kliima aiasaaduste aeg on väga üürike. Suvel saadud vitamiinivarudega ei vea tervet talve välja ning seetõttu tuleks suvised aiasaadused panna sügavkülma. Õnneks on olemas mugavaid karpe ja säilituskotte, mis külmikus palju ruumi ei võta. Decora Reklaamiosakond aitab talvise marjaigatsuse vältimiseks sügavkülma moodustada lihtsate vahenditega vitamiinipommid!

Varusta end talveks oma aiaviljadega. Värskena sügavkülmutades säilitad köögiviljade ja marjade vitamiinid ja toiteväärtused.  Marjadest võib teha ka väikese kogusega toormoose, mis tuletavad mõnusat suve meelde ja sobivad suurepäraselt kodustele pannkookidele.

Oluline on säilitada aedvilju sobivas pakendis. Kasuta tihedalt suletavaid karpe või spetsiaalseid tugevaid külmutuskotte.  Nende ülesanne on kaitsta aiasaadusi kuivamise, muljumise, niiskuse ning läbitungivate maitsete ja lõhnade eest.

Külmutada tasub sõstraid, mustikaid, jõhvikaid, pohli, vaarikaid ja maasikaid- nemad säilitavad kõige enam vitamiine.  Marjad peaksid olema täiesti küpsed ja terved. Enne külmutamist mõtle korraks, kuidas plaanid neid aiasaadusi kasutada. Väga lihtne on need ära pesta, kohe karpi või kilekotti panna, asetada külmikusse ja oodata uut kasutamiskorda. Kahjuks selliselt toimides võib sind oodata ebameeldiv üllatus, nimelt on marjad oma vahel kokku jäätunud. Kui vajad vaid mõnda marja jäätise või koogi peale siis nüüd pead terve koti marjadega üles sulatama.

Pese ja korralikult kuivata puuviljad enne külmutamist. Oluline on kuivata neid üksikult, mitte pundis. Aseta marjad esimese külmumise jaoks sügavkülma kihtidena, näiteks aseta nad ahjuplaadile laiali pane peale küpsetuspaber ja selle peale teine kiht. Kui nad on ära külmunud, alles siis pane marjad säilituskotti või karpi kokku.

Decora Reklaamiosakond soovitab! Tee endale valmis väikesed kotid smuuti jaoks vajamineva marjadega. Nii ei lähe midagi raisku ja smuuti tegemine läheb imekiirelt.

Kui sõstrapõõsad on lookas, siis on õige aeg haarata mahla tegemise tarvikud. Korja kokku kõik oma lemmiksiirupi komponendid, auruta need masina abil läbi ning vala pudelitesse. Veendu, et pudelid  oleksid korgitud õhukindlalt. Kuumuta korgid ja kaaned steriilsuse saavutamiseks. Vala mahla kuni pudelisuuni, sest jahtudes maht väheneb. Korrektselt  kuumutatud mahl ja õhutihedalt suletud pudel ei lähe hallitama.

Marineeri kurgid purki ja krõmpsuta jõuludel prae kõrvale mahlaseid hapukurke.Pane purkide põhja mustasõstralehti, tilli, tükeldatud mädarõigast ja küüslauku. Täida purgid tervenisti kurkidega, nende vahele ja peale mustasõstralehti, tilliõisikuid, küüslauku ning mädarõigast. Keeda marinaad ja vala kuumalt kurkidele. Pane plekk-kaaned lahtiselt purkide peale ning kuumuta purke suures potis vees 15–20 minutit, kuni kurgid muutuvad heledamaks. Keera kaaned kinni ja lase purkidel kummuli jahtuda. Kummili olles tekib vaakum, siis ei teki kaane ja kurkide vahele hallitust.

Aedtilli saab kasutada erinevate toitude valmistamisel. Kui soovid aedtilli säilitada siis korja seda kuiva ilmaga ja siis, kui taimel pole veel õievarsi, st 15 cm pikkusena. Vajadusel pese, nõruta ja kergelt kuivata rätivahel. Peenesta soovitud kogus, aseta soovi korral vähese soolaga segatult väikestesse plast karpidesse ja sulge õhukindlalt. Aedtilli saad sügavkülmutada ka jääkuubikutes. Suppi tehes saad lihtsalt kuubiku sisse visata.

Kasuta säilituspurke veel:

- pane kuivained sealhulgas jahu, makaronid, riivsai jms läbipasitvatesse karpidesse, nii näed selgelt, mida karp sisaldab ja kapi põhi püsib puhtana;

- pane kohvi, suhkur ja tee ilusatesse portselanist säilituspurkidesse ja loo neist efektne köögidisaini osa;

- kasuta portselanist või plastikust säilituspurke, et panna kahvlid, noad ja lusikad mugavalt käeulatusse.